Kışın Gardırop Düzeni Nasıl Olmalı?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bir gardırobu düzenlemek ve bu düzeni muhafaza etmek oldukça zor bir iş; ancak düzenli bir dolap ve onu muhafaza etmek, günlük yaşamda da işinizi kolaylaştıracaktır.

Özellikle de hızla hazırlanmanız gereken zamanlarda dağınık ve üst üste binmiş bir kıyafet eminim ki kimsenin arzu ettiği bir şey değildir. Çok sıkışmış, darmadağınık olmuş bir gardırop bırakın her sabah ne giyeceğinize karar vermeyi, giymek istediğiniz kıyafeti bulmak bile bir işkenceye dönüşür.

Kış kıyafetleri yapısı gereği daha kalın ve yer kaplayan türden olduğu için daha fazla düzen ister. Hal böyle olunca en çok da kışın aradığımızı bulamayız. Tabii bunun yanında kıyafetlerin buruşması da cabası! Kadınlardan en çok duyduğumuz şikayetlerden bir diğeri de “dolap yetmiyor” şeklindedir.

İşte bu tarz sorunlardan dolayı kışlık kıyafetlere daha fazla yer açabilmek ve gardırobu daha düzenli hale getirebilmek için bu yazımızı kaçırmayın.

1) Yıpranan Kıyafetleri Ayırın

Dolapları düzenlemenin ilk yolu gardırop temizliğinden başlar. Temizlikten kastımız eskimiş, yıpranmış kıyafetlerinizi seçmenizdir. Bu yüzden bütün kıyafetlerinizi tek tek elden geçirmelisiniz. Bunun için yapmanız gereken;

Uzun zamandır bir kıyafeti hiç giymediyseniz kendinize karşı açık olun. Eminim ki 1-2 sene boyunca giymediğiniz bir kıyafeti diğer yıllar da giyemeyeceksiniz. Bu yüzden de giymediğiniz o kıyafet konusunda bir karar varmalısınız. Kendinize ben bunu bir daha giyer miyim diye sorun. Ancak bunu yaparken de kendinizi kandırmayın.

Kıyafetleri ayırırken, eskimiş olanlarla yıpranmamış olup daha giyemeyeceğiniz kıyafetleri ayırmalısınız. Şöyle ki hala giyilebilecek durumda olan kıyafetleriniz içerisinden yakınlarınıza ya da ihtiyacı olan insanlara verebileceklerinizi bir kenara ayırmalısınız. Böylece eskimemiş kıyafetlerinizde bir işe yaramış olur.

Farkında olmadan yırtılan, sökülen kıyafetleri öylece dolaba kaldırabiliyoruz. Tamir edilebilir olan kıyafetleri tamir edin edin ya da ettirin. Eğer geri döünüşü yoksa bunlardan neler yapılabilir diye küçük bir araştırma yapın. Böylece bir daha işe yaramayacak olan bir kıyafeti değerlendirmiş olursunuz.

2) Yazlık Kıyafetleri Kaldırın

Bir yaz mevsiminin daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Hal böyle olunca yazlık kıyafetleri de kaldırmanın vakti gelmiş demektir. Kışa uygun olanları, ben hırka vs ile bu parçaları kullanırım dediğiniz kıyafetler dışında hepsini ayırmalısınız.

Bazı kadınlar, hem yazlıkları hem de kışlıkları aynı dolapta kullanabiliyor. Ancak hem kışlık hem de yazlık kıyafetleri aynı dolapta kullanmak sorun yaratabilir. Bu nedenle gardırobunuzu mevsimsel olarak düzenlemelisiniz.

Yazlık kıyafetlerinizi kaldırmadan önce, hırka, ceket gibi parçaları kışın kullanıp kullanmayacağınızı planlayarak paketleme işleminizi yapmalısınız. Tabii onu da giyerim, bunu da giyerim diyerek dolabınızı her şeyi dolabınızda bırakmayın. Sonuçta kışlıklarınızın daha fazla yer tutacağını unutmamalısınız.

3) Duygusallığı Bırakın

Biz kadınların en çok yaptığı hatalardan biri de anısı var diyerek hiç giyilmeyen ya da sadece bir kere giydiğimiz kıyafetleri saklıyor olmak. Elbette anılara yer vermek gerekir. Bazen bizim içim çok önemli olan, özel olan parçaları atmak doğru değil.

Tabii her şeyi anı diye saklarsanız da ne dolabınızda ne de evinizde yer kalır. Çünkü biz de anılar bitmez. Bu elbiseyi ilk buluşmada giymiştim, şu eteği işe başlarken giymiştim, yok şu hırkayı şu aldı… Bunun sonu gelmez. Bu şekilde devam ederse dediğim gibi hiçbir şeyi atamazsınız.

Bu tür duygusal bağlar normal, ancak aşırısı insanın evini çöp eve çevirir. Sadece birkaç parça ya da tek bir kutuyu nostaljiye ayırıp kalan her şeyle vedalaşın.

4) Eşyalarınızı Kullanabilirlik Sırasına Göre Ayırın

Herkesi kendine özgü belirlediği, yakıştığına inandığı bir stili ve tarzı vardır. Kıyafetlerinizde de en çok sevdiğiniz ya da daha çok kullandığınız parçalar elbette vardır. Bu yüzden en sık giydiğiniz parçaları öne yerleştirin, böylece düzeninizi uzun süre korumuş olursunuz.

Genelde giydiğiniz bir elbisenin üstüne, senede 1-2 kez giydiğiniz elbiseyi koymak biraz gereksiz olur.

5) Kışlık Kıyafetleri Düzenleme

Yazlıkları ayırma, verilecekleri kaldırma derken dolabınızda kışlıklarınız için epey bir yer açıldı demektir. Tabii bu dolabınızın dağınık olmayacağı ya da çok sıkışık olmayacağı anlamına gelmiyor. Bu yüzden de kıyafetlerinizi düzenlerken organizerlerden yardım almalısınız.

Bölmeli kutular, çamaşır sepetleri, takı askıları… İhtiyaçlarınızı belirleyin ve düzenleme öncesinde bu tür araçlar edinin.

6) Giysilerinizi Yerleştirmeden Önce Yıkayın

Kışlıklarınızı dolabınıza yerleştirmeden önce yıkamaya özen gösterin. Özellikle de yeni alışveriş yaptıysanız, mutlaka giymeden önce yıkayın. Yıkarken de bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir.

Giysilerin düzgün yıkanması, asılması ve depolanması söz konusu olduğunda, yanlış anlamalar bolca olur. Kış kıyafetleri için unutulmaması gereken bir şey, kazaklar, hırkalar gibi örme giysileri asla asmamaktır. Çünkü bunu yapmak onları uzatır ve giysinin şeklinin bütünlüğünü kaybetmesine neden olur.

Ayrıca, uzmanlar etiketlerde yer alan yıkama-temizleme koşullarına da uyulması gerektiğini söylüyor. Bazı kıyafetler sadece kuru temizleme gerektiriyor olabilir. Ancak bu noktada her yıkama için kuru temizleme yaptırmak maddi olarak zorlayabilir. Bunun için ben çok pahalı veya çok sevdiğiniz bir iki kıyafetiniz dışında kendiniz yıkamayı deneyin derim.

Doğru Diyet Listeleri
Güzellik Maskesi
Dekorasyon Modelleri
Bayan Saat Modelleri