Menstrüel Döngüsü (Adet Döngüsü) Evreleri

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Adet döngüsü, her ay hamile kalma olasılığına hazırlanmak için kadın vücudunun geçmesi gereken çeşitli aşamalar veya evrelerdir. Hormon dalgalanmaları, bedenin bir aşamadan diğerine geçmesinden sorumludur. Adet döngüsünün dört aşaması vardır. Bu dört aşama aşağıdaki gibidir:

• Menstrüel evresi (adet dönemi)
• Foliküler evresi
• Ovülasyon (yumurtlama) evresi
• Karpus Luteum evresi

Her fazın uzunluğu kişiden kişiye, ayrıca zaman içinde ve yaşla birlikte de değişmektedir. Adet döngüsünün bu dört aşamasının her biri hakkında daha fazla bilgi bu makalede yer almaktadır.

Menstrüel Evresi (Adet Dönemi)

Kişi adet döngüsü sırasında dört aşama yaşamaktadır. Adet dönemi, adet döngüsünün ilk aşamasıdır. Bu, kişinin periyodu olduğunda döngünün bir parçasıdır. Döngü, önceki adet döngüsündeki yumurta döllenmediğinde başlamaktadır. Ayrıca östrojen ve progesteron hormon düzeylerinde düşüş meydana gelmektedir. Kalınlaşmış uterin astar gerekli olmadığından, parçalanır ve dökülür, bu astar ve yumurta daha sonra adet döneminde vajinadan atılır. Dönem rahim dokusu, mukus ve kanın bir kombinasyonundan oluşmaktadır. Normal adet evresi 3 ile 8 gün arasında sürmektedir. Bu aşamada, kişi bazı komplikasyonlar yaşayabilmektedir. Bu komplikasyonlar aşağıdaki gibidir:

• Göğüslerde hassasiyet
• Kramplar
• Ruh hali değişiklikleri
• Şişkinlik
• Baş ağrıları
• Sinirlilik
• Düşük ağrısı
• Yorgunluk

Foliküler Evresi

Bazı kişilerin proliferatif faz dediği foliküler faz, aynı zamanda kişinin ilk gününde başlamaktadır ve adet dönemi ile eş zamanlıdır. Döngünün başlangıcında, hipotalamus adı verilen beyin bölgesi, hipofiz bezini folikül uyarıcı hormonu (FSH) serbest bırakmak için işaret etmektedir. FSH, yumurtalıkları, foliküller adı verilen birkaç küçük kese oluşturmak için uyarmaktadır ve bunların her biri olgunlaşmamış bir yumurta içermektedir. En sağlıklı yumurta olgunlaşırken, foliküllerin geri kalanı vücuda geri çeker. Folikül olgunlaştıkça vücut ekstra östrojen salgılar. Bu, uterus astarını kalınlaştırmak için uyarmaktadır. Kalınlaştırılmış astar, döllenmiş bir yumurtaya gerekli besinleri sağlayabilmektedir. Foliküler faz tipik olarak sürer 10 ila 16 gün arasında sürmektedir. Bu aşama, kişi yumurtladığında sona ermektedir.

Ovülasyon (Yumurtlama) Evresi

Yumurtlama evresi yükselen östrojen seviyeleri, luteinize edici hormonu (LH) serbest bırakmak için hipofiz bezini işaret ettiğinde başlamaktadır. LH, olgun bir yumurta salgılayan yumurtalık sürecini uyarmaktadır ve bu sürece yumurtlama denmektedir. Yumurtlama sırasında, olgun yumurta yumurtalıktan, fallop tüpünden aşağıya ve uterusa doğru hareket etmektedir. Yumurtanın yolculuğu sırasında herhangi bir zamanda, sperm onu dölleyebilmektedir. Hamile kalmak isteyenler vajinadan kalın beyaz akıntı ve bazal vücut ısısında hafif bir artış gibi belirtileri izlemelidirler. Kişi evde bazal sıcaklığını hassas bir termometre kullanarak ölçebilmektedir. Yumurtlama tipik olarak adet döngüsünün ortasında meydana gelmektedir. Yumurta döllenmesi gerekmeden önce yaklaşık 24 saat hayatta kalmaktadır. Bu süre zarfında döllenme olmazsa, yumurta çözünecektir.

Doğru Diyet Listeleri
Güzellik Maskesi
Dekorasyon Modelleri
Bayan Saat Modelleri