Çocukluk döneminde ortaya çıkan dil gelişimi ile ilgili bazı sorunlar, ileriki dönemde kişinin içe dönük, sosyal hayattan uzak kalmayı tercih eden biri olmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle çocukluk döneminde fark edilen konuşma sorunları konuşma terapisi ile ortadan kaldırılabilmektedir. Terapinin temelinde verilen işitsel, dokunsal ve görsel uyaranlarla sırasıyla önce sesleri sonra heceleri, kelimeleri ve cümleleri doğru ve akıcı şekilde ifade edebilmek vardır. Çocuklarda konuşma sorunları olup olmadığını anlayabilmek için ebeveynlerin çocuğun dil gelişimini düzenli olarak takip etmesi gerekmektedir.
Dil gelişimi sorunsuz ilerleyen bir çocuk;
• 2. ayda göz teması kurmaya başlar, nesneleri takip etmeyi öğrenir,
• 6. aydan itibaren anlamsız sesler çıkarabilmeye başlar ve ritmik olarak be, bu, de, da gibi sesleri tekrarlar,
• 1 yaştan itibaren basit kelimeler söyleyebilir ve söylenenleri anlayabilir,
• 1,5 yaşta yaklaşık olarak 50 kelimelik bir sözcük dağarcığı oluşur,
• 2 yaştan itibaren iki- üç kelimeden oluşan cümleler kurabilir ve kelime hazinesi 300e ulaşmıştır,
• 3 yaştan sonra kelime hazinesi 1000e ulaşmıştır, üç-dört kelimelik cümleler kurabilmektedir ve hikayeler anlatabilmektedir,
• 4 yaştan itibaren zaman kavramını öğrenebilir, karmaşık cümleler kurabilir ve n,k,g seslerini doğru şekilde çıkarabilir,
• 5 yaştan itibaren konuşma seslerini doğru şekilde çıkarabilir, anlatılanları anlayarak cevaplar verir, sorular sorarak nesneleri ve olayları öğrenmeye hazır olur.
Bozukluğun yapısına, yoğunluğuna, danışanın yaşına bağlı olarak özel şekilde konuşma terapisi planlanarak konuşma bozukluğunun tamamen ortadan kaldırılması, yaş gecikmiş ise ya da hastalığın şiddeti fazla ise bireyin gelebileceği maksimum potansiyele ulaştırılması terapilerdeki temel amaçtır.
Konuşma Terapisi Yöntemleri
Konuşma terapisi bireyin konuşma bozukluğuna göre özel olarak şekillendirilmektedir. Artikülasyon bozukluklarında bireyin hece ve sesleri doğru şekilde aktarabilmesi için çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Yüz, dil, dudak ve çene egzersizleri seslerin doğru telaffuz edilebilmesinde destekleyici olmaktadır. Bunun yanında tüm gelişmiş ülkelerde PROMPT tekniği konuşma bozukluklarının tedavisinde kullanılan etkili bir tekniktir. Konuşma terapilerinde bu tekniği özenle kullanan New York Eyaleti çalışma lisanslı Konuşma Terapisti Ümmühan Erkoç terapide hızlı şekilde sonuç almanızı sağlamaktadır ve zaman kaybını büyük ölçüde önlemektedir. Hem yetişkin bireyler için hem de çocuklarda özel olarak hazırlanan konuşma terapi seansları ile kısa sürede konuşma bozukluklarının üstesinden gelinebilmektedir.
Amerikan Dil İşitme Konuşma Derneği Lisanslı Dil ve Konuşma Patoloğu – Konuşma Terapisti Ümmühan Erkoç’un sitesini ziyaret ederek daha detaylı bilgiler alabilirsiniz.