Yaşamın insanlara getirdiği bazı psikolojik hastalıklar bulunmaktadır. Okul, iş, ev yaşantısı, stres ve kaygı gibi nedenlerle zamanla ortaya çıkabilecek ruhsal bazı sorunlar bulunmaktadır. Bunlardan kimisi büyük boyutlarda ve riskli olurken, kimisi geçici ve zararsız boyutlarda olabilmektedir. Yaşam boyunca birçok kişinin yakalandığı ve çoğu kişinin ise farkında olmadığı Anksiyete bu hastalıklardandır. Kaygı bozukluğu olarakta bilinmekte olan anksiyete yakınlarınız için endişelenmek, gelecek kaygısı, çocuklarınız ya da eşinizin her an kötü bir şeyler olacakmış gibi düşünceler beslemek gibi belirtileri bulunmaktadır.
Hayat her zaman toz pembe gitmez. Ailevi sorunlar, özel ilişkilerde yaşanan problemler, maddi sıkıntılar, içinde bulunduğunuz toplumun ve ülkenin gidişatı, iş sıkıntıları gibi birçok sorun sizin omuzlarınızda gereğinden fazla bir yük bırakabilir. Bunların haricinde sizin görmek istemediğiniz ya da anlayamadığınız, tahmininizden çok daha derin olan ruhsal bozukluklara sahip olabilirsiniz. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kaldığınız zaman yapmanız gereken etrafınızdaki kişilerle iletişiminizi kesmemek ve onların da psikiyatri tavsiye etmeleri üzerine bir psikiyatrist ile iletişime geçmektir.
Psikolog olmak sıradan bir meslek sahibi olmak kadar kolay değildir. Eğitimlerin yanı sıra kişisel özelliklerin de etkili olduğu bir meslek dalıdır. Örneğin dinlemeyi sevmek, çeşitli çıkarımlar yapabilmek, farklı bakış açılarına sahip olmak doğru bir psikolog için olmazsa olmaz şartlardandır.