Aile Terapisi Nedir?
Hayatta kimse mükemmel değildir. Doğal olarak aile ilişkileri de zaman zaman zorluklardan geçebilir. Ailedeki bireyler arasında aile içinde halledilebilen sorunlar yaşanabilir. Ancak bazen bu sorunlar çözülemez bir hal alır. İşte o zaman aile bireyleri bir uzman eşliğinde aile terapisi görmelidir. Uzmanlar aile terapisi esnasında ailedeki bireylerinin sıkıntılarını tek tek ele almak yerine aileyi bütün olarak ele alır. Aile terapisi, ailede bulunan çözülemeyen problemleri çözmek ve ilişkilerin kalitesini artırmak açısından oldukça önem taşır.
Aile Terapisi Hangi Amaçla Yapılır?
Aile terapisi, evlilik terapisi ve çift terapisi farklı amaçlarla yapılıyor gibi gözükse de aslında bu terapilerin temelinde yatan şey; bireylerin karşılıklı anlayış ve uyum içinde huzurlu bir şekilde yaşamasıdır. Bu terapilerde birincil amaç aile içinde ya da bireyler arasında yaşanan sorunlar çözülmez boyutlara ulaşmadan önce uzman kontrolü ile halledilmesidir. Terapilerdeki önemli amaçlardan biri de yıkıcı olmak yerine yapıcı yollardan ilerleyerek uzlaşmaya varılmasıdır. Aile terapisi sürecinde sadece içinde bulunulan sorunlar değil, ileride karşılaşılabilecek sorunlar da ele alınan konular arasındadır. Aile terapisi eğer çocuklu bir aileyi ele alıyorsa, çocuklar ve çocukların geleceği üzerinde de yoğunlaşır. Çocukların aile bireylerine ve arkadaşlarına karşı olan tutumu, okuldaki başarıları, sosyal çevre ile yaşadıkları sorunları ve bu konularda ne tür bir yol izleyecekleri hakkında da konuşulur. Bunların yanı sıra boşanmış eşlerin çocukları ile ilgili ne gibi bir tavır takınması gerektiği de aile terapisi dahilinde işlenen konular arasındadır.
Aile Terapisi Ne Şekilde Yapılır?
Aile terapisi esnasında bazen tüm aile bireyleri aynı anda görüşmeye girerken bazen de aile bireyleri tek tek görüşmeye girer. Aile terapisti, terapiler esnasında konu üzerinde hakimiyetini kurar. Terapilerde genelde eşleşme ve rol değiştirme gibi yöntemler uygulanır. Ayrıca terapi sonlarında verilen ödevler de aile bireylerinin birbiriyle olan iletişimi açısından oldukça faydalıdır. Toplamda bir sat süren ve genelde on beş gün arayla yapılan aile terapisidir.