Metabolizmanın güçlü olması kişinin hastalanmaması içinde oldukça önemlidir. Metabolizması zayıf kişilerde çok daha çabuk hastalıklar görülmektedir. Ayrıca sıklıkla yorgun hissetme aşırı uyku isteği vb olumsuz durumlarla karşılaşılmaktadır. Metabolizmanın güçlenmesi ve hızlanması aynı zamanda kilo vermeyide kolaylaştıracaktır. Tüm vücut fonksiyonlarının aktif bir şekilde çalışması ve güçlenmesi demek metabolizmanın güçlenmesi anlamına gelmektedir. Bu yüzden sizde hemen metabolizma nasıl güçlendirilir makalemizde yararlanarak metabolizmanızı güçlendirmek üzere harekete geçebilirsiniz.
Bağışıklık sisteminizin güçlü olması her dönem önemlidir. Hastalıklardan korunmanın koşulu da güçlü bir bağışıklık sisteminden geçer. Daha güçlü bir bağışıklık sistemine ise iyi bir beslenmeyle sahip olabilirsiniz. İyi beslenmenin en önemli kısmı ise besinleri mevsiminde tüketmektir. Mevsimine göre sebze ve meyveleri öğrenmek için tıklayın.
Besinlerinizi çeşitlendirin
Öğünlerde tükettiğiniz besinleri çeşitlendirerek vücudun ihtiyacı olan tüm besin öğelerini almış olursunuz. Örneğin, kahvaltılarda protein almak için yumurta, peynir tüketirken, C vitamini yönünden zengin olan yeşillikleri de tüketebilirsiniz.
Öğünlerinizde;
Süt ve ürünleri,
Et, yumurta, kurubaklagiller,
Sebze ve meyve,
Tahıllar,
Olan dört ana besin grubundan tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
Protein tüketin
Et, yumurta, süt gibi besinlerde diğer besinlere oranla protein daha çok bulunur. Bu besin grubu ayrıca B vitamini açısından da zengindir.
Kırmızı et demir yönünden zengin bir öğündür ve haftada 2 kez tüketilmelidir.
Kırmızı et tüketemediğiniz durumlarda ise kuru fasulye, nohut, bezelye, mercimek gibi kurubaklagilleri tüketebilirsiniz.
Beyaz et olan ve Omega-3 bakımından zengin olan balığın haftada en az 2 kere tüketilmesi önerilir.
Öğünlerinizde Meyve, Sebze ve Kuruyemişlere Yer Verin
Sebze ve meyveler vitamin ve mineral bakımından zengindir.
A, C, kalsiyum, demir, magnezyum yönünden zengin olan portakal, mandalina, greyfurt, nar gibi meyvelerin yanında maydanoz, dereotu, roka gibi yeşillikleri tüketmeye özen gösterin.
Ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerin yenmesi E vitamini alımını artırır ve tok tutar. Bu nedenle ara öğünlerinizde kuruyemiş tüketebilirsiniz.
Sıvı alımını artırın
Günde en az 2-2,5 litre su tüketmelisiniz.
Sabah aç karnına içeceğiniz 1 bardak su vücudunuzu dinç tutacaktır.
Kola, çay, kahve gibi kafeinli içecekler sıvı alımında yeterli değildir. Bunların yerine bitki ve meyve çayları tercih edilebilir.
Fiziksel hareketliliğe önem verin
Gün içinde tükettiğiniz besinlerin verdiği kalori ve enerjiyi günlük yapacağınız yürüyüşler ile dengeleyebilirsiniz.