Bitlis Makedonya Kralı Büyük İskender’in şehrindeki kaleye partner yaptırdığı komutanlardan bir tanesinin ismi olan bedlis isminden gelmektedir. Vadi içinde kurulan birçok tarihsel yapıyı da bünyesinde bulunduran güzel şehir adıyla da anılan Bitlis 7 ilçe 8 belde 340 köy bünyesinde bulundurmaktadır. Bitlis Merkez Adilcevaz Ahlat Güroymak Hizan Mutki olarak isimlendirilmiştir bilim ve teknoloji öğretmeni terliğini esas alınarak Temel bilimler Öncü İslami ilimler kültür sanat spor alanlarında araştırmalara göre bölge kaynakları öncelik veren bölge üzerinde tercih edilen rekabetçi bir üniversitedir. Bilim Teknoloji Kültür Sanat dalında hizmet veren Eren Üniversitesi birçok yenilikçi Çağdaş görüşlü sanatsal kültürel kişiler yetiştirilmeli öncülük etmektedir.
Yemek kültürü de son derece gelişmiş olan Bitlis’te masaj Büryan Kebabı katıklı dolma keşkek gibi birçok yemek çeşidi de bulunmaktadır. Özellikle hayvansal gıdalar tüketilmektedir. Eti olan düşkünlüğüyle anılan Bitlisliler damak tatları son derece gelişmiş kişilerdir. Tarihi yapısı zengin güzel bir doğaya sahip olan şehir birçok farklı kültürdeki insanı da bünyesinde bulundurmaktadır. Duyarlı insanları birçok Şişli’deki farklı yemekleri Üniversitesi tarihi ve yapısıyla insanları kendine hayran bırakacak bir mimariye sahiptir. Misafirperver halkıyla gelecek olan misafirleri özenle ağırlamak için Herkese bu şehre beklemektedirler.
Bitlis’de gezilecek birçok tarihi nokta vardır. Bitlis’e yolunuz düşerse hikaye muhakkak bu noktaları ziyaret etmelisiniz. Bitlis’in en çok ziyaretçi çeken noktası Ahlat Müzesidir. Ahlat müzesi çok zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Bitlis de ziyaretçi çeken bir nokta da İslahiye Medresesidir. Selçuklu mimarisi olan medrese günümüzde hala ziyaret edilmektedir. Bitlis denince akla her zaman Bitlis Kalesi gelmektedir. Bitlisi ziyaret eden herkesin muhakkak bu kaleyi ziyaret etmesi gerekiyor. Bitlis’e yolunuz düşerse muhakkak Urartular zamanından kalma Ahlat Sahil Kalesini ziyaret edin.