Boş Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Boş gebelik denilen durum, gebelik kesesini oluşturan plasenta ve zarın kadının rahminde olmasına rağmen kesenin içinde bebeğin olmamasıdır. Boş gebelik hali genelde kromozom bozukluğu sebebiyle olmaktadır. Gebeliğin normal mi yoksa boş gebelik mi olduğu ultrasondan bakılarak tespit edilebilmektedir. Boş gebelik hali tespit edildikten bir süre sonra sona erdirilmesi gereken bir durumdur.

Su gebeliği olarak da bilinen bu hamilelik türünün tespiti ilk zamanlarda çok zordur. Bu gebelikte kasık ağrıları, mide bulantıları gibi hamile bir kadının gösterdiği belirtileri görülmektedir. Ancak beşinci haftanın sonunda ultrason görüntülerinde anne adayı olduğu düşünülen kadının boş gebelik geçirdiği ve bebek sahibi olmadığı görülmektedir. Jinekologlar gebeliğin sona erdirilmesini önermekle birlikte sona erdirilmese de düşük gerçekleşmektedir.

Boş Gebeliğin Belirtileri

Boş hamilelikte görülen belirtiler normal hamilelikte görülen belirtiler ile neredeyse aynıdır. Normalde hamileyken görülen adet gecikmesi, hormonal değişiklikler, östrojen hormonunun artması, hassasiyet, mide bulantısı, şişkinlik, halsizlik gibi haller boş gebelik halinde de görülmektedir. Boş gebelik halinde yapılan hamilelik testinde ve kan testinde sonuç pozitif çıkmaktadır.

Aslında boş gebelik halinde bir kadının normal hamileyken gördüğü belirtilerin tümü neredeyse görülmektedir. Tabii bu belirtiler kişiden kişiye değişebildiğinden buna göre değerlendirilmesi gerekecektir. Uzmanlar ilk gebelik hallerinde boş gebelik olma ihtimalinin yüksek olduğunu söylemektedir. Ancak bu kesin olarak söylenebilecek bir kaide değildir. Hamileliğin beşinci haftasında yapılacak ultrason muayenesiyle gebeliğin tanımını jinekolog yapacaktır.

Boş Gebelik Ne zaman Belli Olur?

Başta da söylendiği üzere boş gebelik halinde belirtiler normal bir gebe kadının gösterdiği belirtiler ile aynıdır. Bu nedenle başlarda anlaşılmaması doğaldır. Bebek henüz gelişme halinde olduğundan ultrasonda dahi görülememesi normaldir. Bu durum gebeliğin beşinci, hatta altıncı haftasına kadar devam edebilmektedir. Bu nedenle altıncı haftaya kadar boş gebeliği anlamak mümkün olmayabilir. Ancak yedinci haftaya gelindiğinde artık bebeğin kalp atışlarının duyulabilmesi ve anne karnında görülebilmesi gerekmektedir.

Kısacası hamileliğin yedinci haftasında ultrasonla bakıldığında bebek anne karnında gözükmüyorsa ve kalp atışları duyulamıyorsa gebeliğin boş gebelik olduğu söylenebilecektir. Bu tanıyı jinekolog koyarak aileye boş gebelik olduğunu açıklayacak ve gereği yapılacaktır.

Doğru Diyet Listeleri
Güzellik Maskesi
Dekorasyon Modelleri
Bayan Saat Modelleri