Psikolog olmak günümüzde bir çok gencin hayali. Peki psikolog nedir? Psikolog çeşitli ruhsal rahatsızlıklardan şikayetçi olanlara psikoterapi başta olmak üzere çeşitli terapiler uygulayarak onları daha iyi hissettirmeye çalışan kişidir. Daha çok psikiyatrist ile karıştırılır. Aralarındaki fark psikiyatristlerin tıp kökenli olmaları ve beynin yapısıyla ilgili olarak ilaç desteği konusunda reçete yazma yetkisine sahipken psikologların ilaç yazma yetkisi yoktur.
Psikolog ücretleri ve psikolog maaşları her ne kadar cezbedici olsa da sorumluluğu ve eğitimi hayli ağır bir meslektir. Psikolojik testler başta olmak üzere bir çok psikanalitik kuram ve yaklaşımı doğru yorumlama becerisine sahip olmak, kişilerin problemlerine açıklık getirecek farklı bakış açısı sunabilme yetisine sahip olmak gibi sadece eğitim ile değil ciddi bir tecrübe ve deneyimle de harmanlanan bir meslektir.
Tüm bunların yanı sıra psikolog danışanı ile doğru ve mesafeli bir iletişim kurmalıdır. Bu oldukça zordur çünkü danışanlar içinde bulundukları çaresiz durumdan dolayı kendilerini psikoloğa teslim ederler. Psikolog tüm içeriği tutmak, gerekirse onların bu ruhsal durumlarını taşımak ve onlara bu zorlu yolda rehber olmak zorundadır.
Psikiyatristler gibi ilaç tedavisi uygulamadığından veya çeşitli testlerle kesin kanıya varmak gibi bir uygulama olmadığından psikolog işi daha zor olan ruhsal hekimler sınıfına girmektedir. Zira psikiyatristler çok daha ağır vak’alara bakarken psikolog nispeten normal sayılabilecek kişilerin iç çekişmeleri ile ilgilenmek durumundadır. Bu bağlamda danışan ile iletişimi yanlış veya eksik olan psikolog verimli bir ilerleme kaydedemeyebilir. Aynı zamanda danışanlarının sorunları ile kafası sürekli meşgul olacağından sadece mesai saatleri içerisinde değil mesai saatleri dışında da ciddi bir sorumluluğu taşımak durumundadır.