Tüp mide ameliyatı, vücut ağırlığını azaltmak için güvenli ve klinik olarak kanıtlanmış bir yöntemdir. Prosedür, midenin fundus adı verilen üst kısmını organın geri kalanından ayırarak mide boyutunu küçültmeyi içerir. Daha küçük bir mide, daha az iştah anlamına gelir. Daha çabuk doyarsınız ve bu nedenle aşırı yemek yeme olasılığınız azalır.
Tüp mide ameliyatının etkinliği büyük ölçüde ameliyat öncesi ve sonrası diyetinize bağlıdır. Aşağıda, önde gelen bir kilo verme prosedüründen elde edilen kazanımları en üst düzeye çıkarmaya yönelik bazı yönergeler yer almaktadır.
Tüp Mide Nedir?
Tüp mide, gastrektomi olarak da adlandırılan tüp mide ameliyatından sonra midenin işlevsel kısmıdır. Midenin orijinal hacminin yaklaşık %15’ini temsil eder. Tüp mide, vücudun sindirim sürecinde başka bir rol oynamayan organın geri kalanından ayrılır. Küçük boyutu iştahı azaltır ve uzun süreli kilo kontrolüne yardımcı olur. Tüp mide ameliyatı kalıcıdır, geri döndürülemez.
Tüp Mide Ameliyatından Önce Ne Yemeliyim?
Ameliyat öncesi diyet, tüp mide prosedürünüze kadar olan dönem için gıda tüketim planınızdır. Diyetiniz, üç nedenden dolayı ameliyatın başarısı için kritik öneme sahiptir:
Prosedürü daha güvenli ve kolay hale getirir. Ameliyat öncesi diyet, karaciğer çevresindeki yağ birikintilerini azaltmaya yardımcı olarak mideye cerrahi erişimi iyileştirir.
Komplikasyon riskini azaltır. Kilo kontrolüne ömür boyu bağlı kalmanız için gereken alışkanlıkları edinmeye başlarsınız. Hedef belirleme ve bu hedeflere ulaşmanın getirdiği özgüveni kazanacaksınız.
Çoğu durumda, tüp mide ameliyatı için ameliyat öncesi diyetinize işleminizden üç hafta önce başlamalısınız. Diyetinize ne zaman başlayacağınız hakkında daha fazla bilgi için lütfen program diyetisyeninizle veya koordinatörünüzle konuşun.
Ameliyat Öncesi Tüp Mide Diyeti: Ameliyattan 3 Hafta Önce ameliyattan önceki üç hafta içinde öğünlerinizi genellikle şu şekilde planlayacaksınız:
Kalorileri azaltın, özellikle karbonhidratları. Karbonhidratlar, çoğu Amerikan diyetinde kaloriye en büyük katkıyı yapan maddelerdir. Şekerleme ve alkolsüz içeceklerdeki gibi rafine şekerler ortadan kaldırılmalıdır. Ekmek ve makarna gibi diğer karbonhidrat kaynakları kendi başlarına kötü değildir, ancak bunların alımını sınırlamak kilonuz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.
Protein alımını en üst düzeye çıkarın. Günlük 60 gram veya daha fazla protein tüketin. İyi protein kaynakları arasında tavuk, yağsız kıyma, yumurta ve somon bulunur.
Sağlıklı yağlara odaklanın. Tüm yağların sizin için kötü olduğu bir efsanedir. Bazıları öyledir, bazıları değildir. Sağlıklı yağlar balık, fındık ve zeytin gibi gıdalarda bulunur. Tereyağı veya sıvı yağlarda bulunanlar gibi diğer yağlar azaltılmalıdır. Trans yağlardan tamamen kaçınılmalıdır.
Susuz kalmayın. Prosedürünüzden önceki haftalarda bol su için. Alkolsüz içecekleri ve alkollü içecekleri azaltın veya bunlardan kaçının.
Birçok program günde 800 ila 1.200 kalori alınmasını ve tüp mide ameliyatı işleminizden iki veya üç gün öncesine kadar bu kurallara uyulmasını önermektedir. Daha fazla ayrıntı için lütfen program koordinatörünüze veya diyetisyeninize danışın.
Ameliyat Öncesi Tüp Mide Diyeti: Ameliyattan 2-3 Gün Önce
Ameliyattan iki veya üç gün önce tamamen sıvı bir diyete geçmeniz gerekecektir. Yiyecek alımınızı su, et suyu, jelatin ve düşük kalorili spor içecekleri (gazlı içecekler yok) ile sınırlandırın. Ameliyat gününüzde gece yarısından itibaren su da dahil olmak üzere tüketimi tamamen kesmeniz gerekecektir. Bu yönergelere uymamanız tüp mide prosedürüne uygunluğunuzu tehlikeye atabilir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Diyet Nedir?
Ameliyat sonrası diyetiniz, tüp mide ameliyatınızdan sonraki haftalarda ve aylarda ne yediğiniz ameliyat öncesi diyetiniz kadar önemlidir. Sıvılarla başlayacaksınız ve daha sonra yavaş yavaş katı gıdaları yeniden tanıtacaksınız.
Bariatrik prosedürün faydalarından yararlanmak istiyorsanız ameliyat sonrası diyetinizi takip etmeniz şarttır. Ayrıca ishal, bulantı, kusma, kabızlık ve mide sızıntıları gibi potansiyel sağlık komplikasyonlarından kaçınmanıza da yardımcı olacaktır.
Clinic Care Center ile Mide Botoksu
Mide botoksu ise VKİ 40’ın altında kilolu olarak tanımladığımız hasta grubunda çok basit bir uygulama olup hastalarımız işlem sonrası 2 saat gözlem yaptıktan sonra günlük hayatlarına devam edebilmektedirler. Mide botoksu botolinum adı verilen ve uygulanan bölgedeki kasları felç eden bir toksindir. Bu sayede hastanın midesine alınan gıdaların boşalma süresi uzar ve hasta bu şekilde kendini tok hissedecektir.
Clinic Care Center ile Mide Balonu
Endoskopik intragastrik balon ya da kısaca mide balonu, tüm dünyada uygulanan geçerli ve cerrahi olmayan bir obezite tedavi yöntemidir. Balon ile tokluk vererek obeziteyi kontrol altına alma fikri ilk kez 1982 yılında doğmuştur. Mide balonu son yıllarda aşırı kilolu ve cerrahi sınırda olmayan obez kişilerin tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Mide Balonunun ameliyatsız obezite tedavisi olarak kullanımı tüm dünyada bilinen ve geçerli bir yöntemdir. Amaç, midede yer kaplayan bir balon yardımıyla tokluk hissi vererek obeziteyi kontrol altına almaktır. Bilim insanları bugüne kadar birçok farklı balon çeşidi ile başarılı kilo kaybı sağladığını yüzlerce çalışma ile kanıtlamıştır.
1987’de Florida’da düzenlenen bilimsel bir kongrede birçok uluslararası uzman bir araya gelerek ideal mide balonu için gerekli tasarım kriterlerini belirledi. Bu sayede yeni nesil mide balonları tüm Avrupa’da kabul gören bir tedavi yöntemi haline gelmiştir. Bu nedenle birçok kişi ameliyat gerektirmeden, endoskopik teknikle uygulanabilen mide balonunu değerlendirmektedir.
Mide Balonu Çeşitleri
Çeşitleri uygulama süresine ve içine konulan maddeye göre değişmektedir. Bilim adamları bunlara sulu balon, havalı balon, altı aylık balon, 12 aylık balon gibi isimler vermektedir. Ayrıca mide balonu uygulandıktan sonra mide koruyucuları ve insülin direncine yönelik ilaçlar da tedaviye destek olacaktır. Hava balonlarının adaptasyon açısından bazı avantajları olsa da bazı doktorlar su balonlarının kilo kaybı açısından biraz daha etkili olduğunu iddia etmektedir.
Orbera bugüne kadar 250 binin üzerinde kişiye uygulanmıştır. Doktorlar balonu sıvı ile şişirip 6 ay boyunca takıyor ve 6 ay sonra endoskopi ile söndürdükten sonra çıkarıyor.
ReShape ise 2 adet birleştirilmiş balondan oluşuyor. 2 balon 450 mililitre su ile doldurulur. Endoskopi ile söndürüldükten sonra 6 ay sonunda çıkarılır.
Obalon ise endoskopiye gerek kalmadan yutulan tiptir. 250 ml azot karışımlı gaz ile doldurulur. Şişirmeden önce floroskopi ile balonların midede olduğunu kontrol etmek gerekir. Üç adet Obalon 6 ay boyunca hastanın midesinde kalır. 6 ayın sonunda doktor endoskopi ile balonu söndürdükten sonra çıkarır.
Spatz balon ise 12 ay boyunca midede kalır. Ucundaki esnek konnektör tüp sayesinde gerektiğinde endoskop ile balonu küçültme veya büyütme imkanı sağlar. Dünyada 10 binden fazla asma tecrübesine sahiptir.
Elips Balon’un takılması için endoskopi gerekmez. Hasta balonu yutar. Doktor balonu bağlı olduğu kateterden 550 mililitre sıvı ile şişiriyor. Özel valfi sayesinde 4 ay sonra otomatik olarak boşalır. İnce malzemeden yapıldığı için endoskopiye gerek yoktur. Hasta doğal olarak balonu vücudundan dışarı atar.
Daha fazla bilgi için sitemiz, https://cliniccarecenter.com/