Bipolar Bozukluk Nedir?
Dünyada oldukça sık rastlanan bir ruhsal bozukluk çeşidi olan bipolar bozukluk; kişinin iki ayrı duygu durumu yani yükselme ve depresyon hallerini yaşaması anlamına gelir. Manik depresif hastalık olarak da adlandırılan bipolar bozukluk sürecini yaşayan hasta; mani ve depresyon arasında gidip gelir. Türkçe tabiri ile iki uçlu duygu durum bozukluğu olarak da bilinen bu hastalık dönemi boyunca iki duygu arasında dalgalanmalar yaşayan kişi, hastalık dönemi dışında normal hayatına devam edebilir. Taşkınlık olarak da adlandırılan mani döneminde aşırı coşkulu, yüksek ve neşeli bir hal alan hasta, çökkünlük olarak da bilinen depresyon evresine geçtiğinde ise maninin tam tersi bir ruh haline bürünür. Bipolar bozukluk ve şizofreni bazı belirtileri sebebiyle birbiriyle karıştırılsa da aradaki en büyük fark, bipolar bozukluğun ataklar halinde gelmesi şizofreninin ise kalıcı ve durağan bir halde kişide görülmesidir.
Genetik, bipolar bozukluk rahatsızlığının ana nedenlerinden biri olarak görülür. Bunun haricinde de araştırmalar beyinde duygu durumun normal seviyede seyretmesini engelleyen bazı olağan dışı etkileşimler olduğunu göstermektedir. Bir diğer bipolar bozukluk nedenleri arasında ise; stres ve geçmişte travma yaratmış olan olaylar olduğu gözlenmektedir. Her şey bir kenara, mevsimsel değişimlerden dolayı da bipolar bozukluk yaşanabilir. İlkbahar döneminde coşkulu bir hal alarak manik bir hale bürünebilen kişi, sonbahar mevsiminde ise depresyon belirtileri gösterebilir.
Bipolar Bozukluk Belirtileri Arasında Neler Sayılabilir?
Hasta rahatsızlığın mani döneminde aşırı heyecanlı ve neşeli ruh halini hayatına yansıtır. Az uyuma, çok yemek yeme, hayatındaki her şeye yetişme çabası gibi aşırı hareketlerde bulunan kişi aynı zamanda dikkatle ilgili problemler de yaşamaktadır. Zaman zaman aşırı bir dikkatle en ufak ayrıntıları dahi kaçırmayan hasta bazen de konudan konuya atlayarak ciddi bir şekilde dikkat dağınıklığı halleri sergiler. Mani evresinde olan kişinin cinsel istekleri de yükselen bir grafik gösterir. Kendini her konuda en iyi ve en başarılı gören kişi, para harcarken de deyim yerindeyse har vurup harman savurabilir ve büyük ama gereksiz yatırımlar yapabilir. Hastanın manik döneminde çabuk sinirlenmesi de bir diğer belirtilerden sayılabilir. Eleştiriye ve olumsuz düşüncelere kendini bütünüyle kapattığından hastada tahammülsüzlükten de kaynaklanan ciddi öfke nöbetleri gözükebilir.
Depresyon sürecindeki Bipolar bozukluk belirtileri arasında ise, olağan üzüntüden çok daha derin ve durağan bir çöküntü yer alır. Umutsuzluk, karamsarlık depresyon süreci boyunca en çok görülen durumlardır. Depresyon halindeki kişi birçok kez intihar girişiminde bulunabilir. Zevk alamama, ilgi kaybı, kendini sevememe, iştahsızlık, dikkat toplamada zorlanma depresyon sürecinin en önemli belirtileri arasında sayılabilir.