Diş vücudumuzdaki en önemli parçalardan biridir. Yemek yememizi sağlar, bu yüzden hayati öneme sahiptir. Dişlere çok iyi bakmak gerekir. Bazen sadece fırçalamak yetmeyebilir, düzenli kontrollerde ihmal edilmemelidir. Çünkü bazı kişilerde çürükler ve diğer rahatsızlıklar kendini açık bir şekilde belli etmeyebilir. Genelde ağrı olduğu zaman dişçiye gitmek istenir, fakat bu sadece zorunlu kalınca ile sınırlanmamalıdır. Onun belli bir süresi olmalıdır.
Bu kural çoğu kişi tarafından uygulanmasa da 6 ayda bir dişçiye gitmek gereklidir. Çoğu kişi bu süreyi bilir ancak pratiğe geçirmez çünkü genelde dişçiler çok sevilen yerler değildir. Dişleri sorunlu olanlar daha sık gider, bunun sebebi de hep bir ağrı veya kanama ile karşılaşmalarıdır. Ancak sağlıklı olanlar akıllarına bile getirmez. 6-8 yaşından itibaren düzenli diş kontrollerine gidilmelidir. 20’li yaşların çıktığı dönemde ise dişler daha hassas bir hal almaya başlar, yaş ilerledikçe yaşanan risk faktörleri de daha ciddi boyutlara ulaşır.
Bu konuda halen veri yetersizliği bulunmaktadır, yani bazı doktorlar sıklıkla yapılan kontrollerin pek de bir faydasının olmadığını düşünüyor. 2000 yılında New York’ta yapılan bir araştırma sonucunda dişçilerin dörtte üçü 6 ayda bir gidilmesini savunuyor, Amerikan Çocuk Dişçileri Akademisi de bu tezi savunuyor. Ancak bir grupta bu 6 aylık kontrollerin sadece keyfi olduğunu düşünüyor. 1977’de bir tıp dergisinde bu konu ile alakalı hiçbir veri olmadığı söylenmiştir.
Dişçiye gerçekten de 6 ayda bir gidenler gitmeyenlere göre bazı farklılıklara sahiptir. Dişçi bir sorun olmasa bile iyi temizlenmesi gerektiği hakkında hatırlatmalar yapar ve olumlu etkisi bu şekilde gözlemlenir. Bu farklılıklar olumlu özelliklerdir.
Bunlar;
Çünkü kontroller sayesinde erken teşhis edilmektedir. Eğer bir rahatsızlık varsa önlem daha hızlı bir şekilde alınır ve diş çektirmeye hatta belki de dolguya gerek kalmadan tedavi edilir. Ancak bu durum damak hastalıkları için geçerli değildir. İhmal edilirse hemen çıkmasa bile ilerleyen dönemlerde hastalıklar baş göstermeye başlayabilir.
Tek başına 6 ayda bir dişçiye gitmek bazı durumlarda sağlıklı bir diş yapısı için gerekli olmayabilir. Sıklıkla bu süre takip edilirse dişler daha sağlıklı kalabilir, fakat beraberinde sağlıklı beslenilmeli, kemik sağlığı korunmalı ve dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır.
6 ayda bir gidenler genelde yetişkinlerden çok çocuklardır, buda sosyo-ekonomik sınıfta üst sırada olduklarını göstermektedir. Ağız ve diş sağlığı ihmal edildiği için beraberinde başka hastalıklarda gözlemlenmeye başlayabilir, 6 ayda bir gidildiği zaman doktor bu ihmalin önlenmesini sağlayacaktır. Özellikle çocuklarda daha sık bu kuralın uygulanması bundan dolayıdır, onlara küçük yaştan aşılanmaktadır.