Her zaman faydası ve kozmetik alanında kullanımı ile bilinen aloe vera krem, şampuan gibi güzellik ürünlerinde sıkça kullanılan bir bitkidir. Yaraları onarma etkisinden dolayı ve nemlendirici özelliğinden dolayı pek çok krem de ve şampuan da Aloe Vera’ya yer verilmiştir. Yapılan araştırmalara göre internet üzerinde en çok araştırılan şey Aloe Vera ve Aloe Vera’nın yararları şeklinde olmuştur. Son 5 yılda en çok popülerlik kazanan bitki olmayı başarmıştır. Aloe cinsinin bir bitkisi olan Aloe Vera çok yıllık ve çok dikenli bir bitkidir. En çok yetiştirildiği yer Afrika olmaktadır. Bu bitkinin çiçeklendi çok görülmez. En fazla 3 ya da 4 tane çiçek verir ve bu çiçekler sarı renklidir. Evde kolayca yetiştirilebilen türleri bulunur.
Aloe Vera Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
İçerisinde pek çok vitamin, mineral, enzim ve temel yağları barındırdığı için aloe vera oldukça faydalı bir bitkidir. Neredeyse pek çok hastalığa tedavi olarak kullanılabilir. İçerisinde bulunan onarıcı etkiden dolayı yara tedavilerinde en çok kullanılan bitkisel üründür. Diğer bir faydası ise içerisinde bol miktarda nem taşıdığı için kuru ciltlere nem sağlar ve daha yumuşak olmasını sağlar. Ciltte meydana gelen sedef hastalığı, mantar hastalığı, uçuk gibi hastalıklarda en çok kullanılan bitkidir. Aynı zamanda bağırsak mantarlarında da son derece etkilidir. Aloe veranın faydaları tabi ki bunlarla sınırlı değildir. En bilindik özelliklerinden biri de içerisinde bulunan arındırıcı maddeler ile cilt üzerinde oluşan gözenekleri temizleme özelliğine sahiptir.
Aloe Vera Bitkisi Nasıl ve Nerede Kullanılır? Evde Aloe Vera Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?
Neredeyse tüm vücut için fayda sağlama özelliği ile bilinen aloe veranın kullanım alanı çok geniştir. Kullanım alanının fazla olmasından dolayı kullanım şekli de çeşitlilik gösterir. Aloe Veranın tohumu dahi çeşitli kullanım alanlarında kendini gösterir. Bu bitkinin jellia da krem formu ağız ile tüketimi sunulabilir. Ülkemizde en yaygın kullanım şekli Aloe Vera yaprağının kesilerek içerisindeki jelin cilde sürülmesi şeklindedir. Bunu yapmak için ilk olarak yaprağın etrafında bulunan dikenleri kesmek gerekir. Bu işlem yapıldıktan sonra jeli dilde uygulamak mümkündür. Bu bitkinin jelini tüm vücuda uygulamak mümkündür. Fakat bir istisna vardır ki sivilceli cilde uygulanması doğru değildir. Aynı zamanda bu jel ile bal ya da kil gibi maddeleri karıştırarak oldukça faydalı bir maske elde etmek mümkündür. Cildin yanı sıra saçlarda da sıkça tercih edilir. Saça canlılık ve parlaklık sağladığı için haftada bir maske şeklinde uygulamak en ideal yöntemdir. Aloe vera jelini saça uyguladıktan sonra yaklaşık yarım saat saçta bekletip daha sonra temizlemek gerekir.
Aloe Vera’nın Bakımı ve Yetiştirilmesi Nasıl Yapılır?
Aloe Vera pek çok faydası ile bilindiğinden dolayı evde yetiştirmek istenmesi çok doğaldır. Aloe vera bakımı oldukça kolay ve zahmetsiz olmaktadır. Sürekli olarak Aloe Vera’nın jelini ya da kremini almaktansa bu bitkiyi alıp evde yetiştirmek daha ideal olacaktır. Aloe vera bitkisinin pek çok çiçekçiden edinmek mümkündür. Bu bitki saksı içerisinde kolayca yetiştirilebilen bir bitkidir. Bu bitkinin yavrulama şekli dipten olmaktadır. Aloe vera bitkisini yetiştirmek için iyi güneş alan ve akşamları serin olan bir yerde kolayca yetiştirmek mümkündür. Tamamen güneşe maruz bırakmamak ve filtreli bir şekilde Güneş almasını sağlamak gerekir. Aloe Vera’nın gelişiminde güneş ışığı çok önemli olduğu için uzun gün ışığına ihtiyacı vardır. Aloe vera yetiştirme işleminde en çok dikkat etmeniz gereken şey elbette ki özenli bir sulamaları. Fazla sulama ile bu bitkinin köklerine çürümeler meydana gelir. Bu sebeple sulama yapmak için toprağın tamamen kurumasını beklemek gerekir. Çok güneş gören bir yerde ise günde 1 ya da gün aşırı sulama şeklinde yapmak uygundur.