Sıcak Havalarda Serin ve Güvende Olmanın Yolları

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Aşırı sıcaklık, yüksek nem içerebilen uzun süreli çok sıcak hava dönemidir. Genellikle 32,2ºC (Celsius) üzerinde birbirini izleyen üç veya daha fazla gün bir sıcak dalgası olarak tanımlanır. Aşırı sıcaklıklar her yıl dünya genelinde sorun haline gelmekte, ciddi sağlık sorunlarına neden olmakta hatta hayati tehlike oluşturmaktadır. Yüksek nem ve kişisel faktörler aşırı sıcak havalarda vücudun kendini soğutma yeteneğini etkiler. Yüksek nemli ortamda salgılanan ter kolay buharlaşamaz. Bu, vücudun ihtiyaç duyduğu kadar hızlı ısı salmasını engeller. Vücut çok ısınmayı telafi edemez ve uygun şekilde kendini soğutamazsa kişiler sıcaktan hasta olabilir. Yüksek sıcaklıklar, birçok kişiyi sıcak çarpması ve sıcak bitkinliği de dahil olmak üzere sıcaklığa bağlı hastalıklar için risk altına sokabilir.

Sıcaklık herkes için tehlikeli olabilir ancak iki yaşından küçük çocuklar, yaşlı yetişkinler(65 yaş ve üstü) ve kardiyovasküler hastalık, diyabet veya solunum yolu hastalığı gibi önceden mevcut tıbbi durumları olan kişiler en büyük risk altındadır. Hamileler, sporcular, evsiz yaşayanlar, dışarıda çok zaman geçirenler, bazı ilaçları alanlar, kilolu ve obez olanlar risk altında olan diğer kişilerdir. Sıcaklık artışına bağlı hastalıklar ve ölümler önlenebilir. Sıcak havalarda nasıl serin ve güvende kalınacağı öğrenilmelidir. Bunun birçok yolu vardır. Birkaç kolay adımla yaz aylarında güvende ve rahat kalınabilir. Aşağıda sıcak havalarda serin ve güvende kalmanın farklı yollarına değinilmiştir.

Aşırı Sıcakta Nasıl Serin Kalınabilir?

Uzmanlar ve yetkililer tarafından tavsiye edilen, bunaltıcı sıcakta serin kalmanın en iyi yollarından bazıları şunlardır.

Susuz Kalmayın

Sıcaklığın fazla olması durumunda vücut ter yoluyla su, tuz ve elektrolit adı verilen mineralleri kaybeder. Sıcaklık artmasıyla ortaya çıkan ana risklerden biri dehidrasyon yani vücudun aldığından daha fazla sıvı kaybetmesidir. Susuzluk, baş dönmesi, ağız kuruluğu ve koyu renkli idrar dehidrasyon belirtileridir. Aşırı sıcaklarda en önemli şey yeterli düzeyde hidrasyonun sağlanmasıdır. Dehidrasyonu önlemek için susamadan önce yeterli miktarda su veya başka uygun bir sıvı (meyve suyu gibi soğuk içecekler ) içilmelidir. Dışarıdayken de kişiler yanında su taşımalıdır. Terlemeyle elektrolit kaybedildiği için, elektrolit içeren sporcu içeceklerini içmek de yardımcı olabilir. Çok terleyenler daha fazla su tüketmeli veya özel olarak formüle edilmiş elektrolit ikame içecekleri içerek vücutlarındaki elektrolitleri dengelemelidir. Şeker miktarı fazla yiyecek ve içecekler tercih edilmemelidir. Evdeki evcil hayvanlar ve küçük çocukların da bol suya ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.
İçilecek su miktarı için herkese uyan tek bir kural yoktur. Herkes normalde olduğundan daha fazla içmelidir, suya sürekli erişim çok önemlidir. Ne kadar su içilmesi gerektiğini belirlemek için idrar rengine ve miktarına bakılabilir. Normalden daha az sıklıkta idrar yapılıyorsa veya idrar konsantre, koyu sarı veya altın rengiyse, bu daha fazla sıvı içilmesi gerektiğinin işaretidir. Sık idrara çıkılıyorsa ve idrar açık renk görünüyorsa, muhtemelen yeterince su içiliyordur.

Alkolden Kaçının

İdrar söktürücü olarak işlev gören ve dehidrasyona neden olabilen çay ve kahve gibi sıcak kafeinli içeceklerin yanı sıra yoğun sıcakta alkol içilmemesi tavsiye edilmektedir.

Serinletici Yiyecekler Tüketin

Greyfurt, çilek, kavun, salatalık ve marul gibi su içerikleri yüksek yiyeceklerin tüketilmesi rahatlatıcı olacaktır. Kişi tuzlu besinler yemişse, fazladan su içerek dengelemelidir. Metabolik ısıyı artırabileceği ve vücudu ısıtabileceği için protein açısından zengin yemekler yemek doğru olmayabilir. Vücut sıcaklığını yükselten sıcak içeceklerden ve yiyeceklerden de uzak durulması önerilmektedir.

Açık Havada Serin Kalın

Açık hava aktiviteleri havanın daha serin olduğu sabah ve akşam saatleriyle sınırlanmalıdır. Çok fazla efor, ciddi olabilen sıcak bitkinliğine veya sıcak çarpmasına neden olabilir. Bu nedenle hava çok sıcak olduğunda, dışarıda geçirilen zamanı sınırlanmalı ve yorucu aktivitelerden uzak durulmalıdır. Aktivitelere yavaş başlanmalı ve tempo yavaş yavaş artırılmalıdır. Sıcak bir havada antrenman yapılmasını gerektiren bir spor dalını gerçekleştirenler kendini korumalı ve takım arkadaşlarına dikkat etmelidir. Sıcaklığa bağlı hastalık belirtileri varsa hemen tıbbi yardım alınmalıdır.

Dışarıda vakit geçirmek isteyenler, gününü bol miktarda yiyecek, su ve ihtiyacı olan ilaçlara sahip olduğundan emin olacak şekilde planlamalıdır. Kişiler yanmaya meyilli olmasa bile kendisini güneşten korumalı, SPF 15 veya daha yüksek, geniş spektrumlu, UVA/UVB korumalı güneş kremi kullanmalıdır. Gün boyunca açık renkli, bol giysiler, şapka ve güneş gözlüğü takmak da yardımcı olacaktır. Dışarıda olmak gerekiyorsa alınan önlemlere rağmen mümkünse gölge alanlar seçilmelidir. Çocuklarla birlikte zaman geçirmek için bir su püskürtme parkı ziyaret edilebilir ya da halka açık bir havuz tercih edilebilir.

İçeride Serin Kalın

Sıcaklığın yoğun olduğu zamanlarda dışarısı yerine iç ortamlarda kalmak, evin en serin odasında daha çok zaman geçirmek doğru olacaktır. Uzmanlar sıcaklığın etkilerine karşı hassas olan kişilerin genellikle güneşin en yoğun olduğu saatler olan 11.00 ile 15.00 arasında dışarıda olmaktan kaçınması gerektiğini söylemektedir. İç mekanlarda sıcağın etkisini daha az hissetmek ve biraz serinlemek için klima veya vantilatör kullanılmalıdır. Vantilatörler önüne bir buz kovası yerleştirmek, dolaşan havayı daha da soğuk hale getirebilir. Bununla birlikte vantilatörler sıcaklık 32,2 santigrat derecenin üzerinde olduğunda sıcaklığa bağlı hastalıkları önleyemez. Evinde klima ya da vantilatör olmayanlar alışveriş merkezi, sinema salonu ve halk kütüphaneleri gibi klimalı yerlerde vakit geçirerek serin kalmaya çalışabilir.

Pencereleri Kapatın

Sıcaklığın çok yoğun olduğu saatlerde odaların pencereleri ile perdeleri ya da panjurlarının kapalı tutulması serinletici ya da sıcaklığı düşürücü etki yapacaktır. Dışarısı daha soğuk olduğunda havalandırma için pencereler açılmalıdır.

Serin Bir Banyo veya Duş Alın

Çok sıcak hissedildiğinde banyoya gidip güzel ve serin bir banyo veya duş almak iyi bir çözüm olabilir. Bunu yapmak kişiyi tazeler ve vücut sıcaklığını düşürür. Kişi bir bez ya da havlu üzerine soğuk su döküp bunu evde yakınında bulundurup çok bunaldığında bileklerine, alnına ya da boynuna uygulayabilir. Bileklere ve boynun yanlarına buz uygulamak da bu bölgelerdeki kan damarları cilt yüzeyine yakın olduğu için vücut ısısını düşürmeye yardımcı olabilir.

Doğru Diyet Listeleri
Güzellik Maskesi
Dekorasyon Modelleri
Bayan Saat Modelleri