Deprem Esnasında Nelere Yapılmalıdır?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dünyanın birçok ülkesi ciddi deprem riski altındadır ve çoğu bölgede fay zonu olarak adlandırılan birçok fay hattı mevcuttur. Çok güçlü veya şiddetli depremler nadir olmakla birlikte, daha küçük ölçekli depremler de tehlikeli olabilir. Depremde hayatta kalmanın ve yaralanma riskinizi azaltmanın anahtarı, böyle bir durumda ne yapılacağının planlaması, hazırlanması ve uygulamasıdır.

Deprem Öncesi Hazırlık

Deprem sırasında, giderek artan bir kükreme veya gürleme sesi duymak mümkündür. Ayrıca yavaşça başlayan ve bir veya iki saniye içinde şiddetlenen bir yuvarlanma hissi de hissedilir. Veya önce şiddetli bir sarsıntıyla sarsılmakta mümkündür. Bir veya iki saniye sonra, titreme, ayağa kalkmakta veya bir odadan diğerine geçmekte zorlanılabilir. Deprem öncesi yapılması ve alınması gereken önlemler aşağıdaki gibidir:

Deprem Öncesinde, Sırasında ve Sonrasında Yapılması Gerekenler Güvenli Yerleri Öğrenmek

Deprem sırasında, çoğu ölüm ve yaralanma, çökmekte olan yapı malzemeleri, kitaplıklar, dolaplar ve ısıtma üniteleri gibi ağır düşen nesnelerden kaynaklanır. Evin her odasında bulunan güvenli noktalar bilinmelidir. Güvenli bir yer, duvarlardan uzakta sağlam bir masanın altında veya yatakta başın üzerinde bir yastıkla örtülerin altında olabilir.

Deprem olduğunda ne yapılacağını planlamak ve uygulamak

Deprem olduğunda ne yapılacağını planlayıp uygulamak, sarsıntı başladığında doğru ve otomatik olarak tepki vermeyi öğrenmek mümkündür. Özellikle kişinin çocukları varsa, tüm ailenin bir deprem tatbikatı yapması gerekir. Deprem tatbikatına katılmak, kişinin deprem sırasında ailesinin veya sevdiklerinin yanlarında olamaması durumunda ne yapılması gerektiğini anlamalarına yardımcı olur. Çocukların da okulun afetler için acil durum prosedürlerini anladığından emin olunmalıdır. Çünkü bu, bir depremden sonra çocuklarla nerede, ne zaman ve nasıl yeniden bir araya gelineceği koordine etmelerine yardımcı olur.

Deprem tatbikatı sırasında yere düşmek ve tutunmak

Böyle bir durumda hemen ellerin ve dizlerin üzerine düşülmelidir ve bu pozisyon olası düşmeklerden korur, ancak yine de hareket edilmesi gerekiyorsa sakin olunmalıdır. Sağlam bir masanın altına girerek baş, boyun ve mümkünse tüm vücut korunmalıdır. Yakınlarda böyle bir barınak yoksa bir iç duvarın yanına veya kişinin üzerine düşmeyecek alçak mobilyaların yanına eğilmeli, baş ve boyun, kollar ve ellerle kapatılmalıdır. Kırılabilecek pencerelerden, camlardan veya düşebilecek nesnelerden uzak durmaya çalışılmalıdır. Sarsıntı durana kadar sığınakta durulmalıdır ve sarsıntı pozisyonu değiştirirse, sığınağı hareket ettirmek mümkünse birlikte hareket etmeye hazır olunmalıdır.

Tahliye planı oluşturmak

Deprem olduğunda daha sonra hasarlı bir alanı boşaltmak gerekebilir. Bu yüzden tahliye planı oluşturarak ve uygulayarak, tehlike işaretlerine veya sivil yetkililerin talimatlarına uygun ve verimli bir şekilde yanıt vermeye daha iyi hazırlanmak gerekir. Tahliye planı oluştururken dikkat edilmesi gerekenler vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:

• Bir ev tahliye planını oluşturmak için aile bireyleriyle birkaç dakika ayrılmalıdır. Evin bir kat planı çizilmeli, her oda dolaşılmalı ve tahliye ayrıntıları konuşulmalıdır. Bir baraj gibi yoğun su birikintisi bölgesi kenarında yaşanıyorsa, sel bölgesi bilgileri öğrenilmelidir.
• Mümkünse her odadan veya alandan ikinci bir çıkış yolu planlanmalıdır. Halatlı merdiven gibi özel ekipmana ihtiyaç varsa, bulunduğu yer işaretlenmelidir.
• Acil durum tedarik kiti yiyecek, su, ilk yardım dâhil ve yangın söndürücülerin nerede olduğu işaretlenmelidir
• Mümkünse kapatılabilmeleri için yardımcı anahtarların veya vanaların nerede bulunduğu bulunmalıdır
• Aile acil durum dış mekân buluşma yerinin yeri belirtilmelidir

Acil durum tedarik kiti oluşturmak

Stok kadar acil yardım malzemeleri deprem sonrası kullanılabilir. Bu malzemeler, ev ve otomobil için bir ilk yardım çantası ve acil durum tedarik kitlerini içermelidir. En az 3 gün yetecek kadar malzeme depolanmalıdır. Ayrıca acil durumda iletişim kurulacak kişilerin telefon numaraları, sigorta bilgileri ve önemli tıbbi bilgiler gibi önemli bilgilerin bir listesi yapılmalı, tıbbi belgeler, doğum belgeleri ve pasaportlar gibi tüm önemli belgeler toplanmalıdır. Bu öğeler yanmaz veya su geçirmez güvenli bir yerde saklanmalıdır.

Doğru Diyet Listeleri
Güzellik Maskesi
Dekorasyon Modelleri
Bayan Saat Modelleri