Dikenli batmalı bir çiçek var adı kaynana dili. Kültürün negatif etkisi denilen bu gibi durumlar kişilerin bilinçaltına kötü etkide bulunuyor. Herkes kendi öz annesiyle sorun yaşayabilir, kayınvalide bir şey söylediğinde bilinçaltımız hemen uyarıyor ve normal olan bazı şeyler sırf kayınvalide söylediği için olumsuz karşılanıyor.
Anneler ise oğullarına, ben oğlumu yetiştirdim, büyüttüm elin kızı gelecek ve alacak diye düşünüyor ve erkek bu şekilde arada kalıyor. Erkek, anne tarafından korumaya alındığı için aile huzuru bozuyor ve gelin kayınvalide çekişmesi yüzünden boşanmalara kadar giden sorunlar yaşanıyor. Evlilikte sık yaşanan sorunlardan birisi de ön yargılı olmak ve kayınvalidem nasıl olsa benim istediğimi yapmayacaktır deyip onu terslemeye veya dinlemekten kaçınmaya çalışmaktır, belki de durum hiç de sizin sandığınız gibi değildir.
Aslında kayınvalide ve gelin veya damat kendi aileleriyle karşı cinsin ailesini ayırt etmese yani kız erkeğin annesini, erkek ise kızın annesini öz annesi gibi görse karşılıklı iyi niyet gösterildiğinde hiç bir sorun yaşanmaz. Ancak Türk toplumunda evlilikler dostluk maçı tadında geçtiği için sürekli bir savunma şekli, annelerin çocuklarını karşı tarafın ailesinden koruma çabalarıyla işler boyut değiştirmekte ve zıtlıklarla karşılaşılmaktadır.
Bir kadın eğer isterse eşine çok yakın olabilir. Ama annesi oğluna yıllardır yakın olduğu için kadınlar biraz zorlanıyor. Kadınlar bunu aşamadığından depresyona giriyor. Kadınlar bu anlamda biraz sabır etmeli ve kocasının tam olarak güvenini sağlamalıdır. Anne oğlunu koşulsuz sever, kadın da kocasını koşulsuz sever ve sabrederse kadın kazanır. Bazen en ufak yapılacak bir şeyde bile kararsızlık ve ego savaşı meydana geliyor. İlk önce büyük taraf olan anne dinlenmeli ve onun görüşü alınmalı ve en sonunda herkesin memnun olacağı bir ortak yol bulunmalıdır.