Neem ağacı 4.000 yıldan uzun bir süredir, geleneksel Asya tıbbında kullanılmıştır. Biyoaktif bileşikleri yüksek olan neem, cilt, saç, kozmetikte, evcil hayvanlarda ve bahçede kullanılabilen doğal bir antiseptiktir. Bu yazıda neem yağının güvenli olup olmadığı ve nasıl kullanılacağına dair bilgiler bulunmaktadır:
Neem Yağı Tanımı
Neem Asya ve Afrika’nın diğer bölgelerinde de bulunmasına rağmen özellikle Hindistan ve Myanmar’a (Burma) özgü, yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Ağaç Hint leylağı olarak da bilinir. Svahili ağacının sözcüğü Mwarobaini, ağaç geleneksel olarak 40 farklı hastalığı gidermek için kullanıldığından dolayı 40 ağacı anlamına gelen isimle anmaktadır. Hindistan’da, birçok geleneksel sağlık kullanımı nedeniyle bazen, doğanın ilaç deposu olarak anılmaktadır. Hindistan’da ortaya çıkan geleneksel tıp sistemi olan Ayurveda tıbbında 4000 yıldan uzun bir süredir kullanılmaktadır. Ağacın kabuğu, tohumları, yaprakları, çiçekleri ve kökleri de dahil geleneksel tıbbi kullanımları vardır. Örneğin, neem dallarını çiğnemek, bazı kırsal Hint popülasyonlarında dişleri temiz tutmak için yaygın bir yöntemdir.
Neem yağı genellikle neem tohumlarından elde edilen yağı ifade eder, ancak ağacın diğer kısımlarından elde edilen özler, yapraklar gibi, bazen neem yağı olarak da adlandırılır. Yağın sarı bir rengi vardır ve bildirildiği üzere sarımsak gibi kokmaktadır. Neem yağı takviyeleri FDA tarafından tıbbi kullanım için onaylanmamıştır. Takviyeler genellikle sağlam klinik araştırmalardan yoksundur. Yönetmelikler onlar için üretim standartları belirler, ancak bunların güvenli veya etkili olduklarını garanti etmemektedir.
Neem Yağı Nasıl İşlev Görür?
Neem yağı, hücre duvarlarını yok ederek bakteri ve mantar hücrelerini öldürebilir. Bu bakteri öldürme kabiliyeti, neem yağının akne ve kepeği nasıl iyileştirebileceğidir. Neem’in diş macunu gibi ürünlerde etkili olabilmesinin nedeni de budur. Neem kozmetikte yaygın olarak kullanılır. Bağışıklık sistemini aktive ederek ve yeni kan damarları oluşturmaya yardımcı olarak yara iyileşmesini teşvik edebilir. Neemdeki antioksidanlar, hücrelere zarar verebilecek ve cilt yaşlanmasına neden olabilecek serbest radikalleri atarak cildi koruyabilir.
Neem yağı böcekleri, keneleri ve akarları da öldürebilir. Bu zararlıların beslenmesi gereken organlara zarar vererek işe yarayabilir. Neem bu şekilde bir pestisit işlevi görür ve aynı zamanda uyuz enfestasyonlarını çözmede nasıl etkili olabilir. Bu yağ aynı zamanda doğal bir spermisit de olabilir. Neem bileşenleri spermi öldürerek veya hareket etmesini engelleyerek gebe kalmayı önleyebilir. Oral olarak kullanıldığında, kanseri önlemeye yardımcı olmak için neem özleri önerilmiştir. Neem yağındaki bileşikler şunlarla çalışabilir:
• Glutatyonun toksinlere (glutatyon S-transferazları) bağlanmasına yardımcı olanlar da dahil olmak üzere kansere neden olan kimyasalları çıkarabilen enzimlerin aktivitesinin arttırılması.
• Hücre DNA’sını kansere yol açabilecek mutasyonlardan koruyabilen antioksidan aktivitesi
• Mutasyonları önlemeye yardımcı olan DNA tamir proteinlerinin aktivitesinin arttırılması
Mevcut tümörlerde, neem yağının bileşenleri tümör büyümesini aşağıdaki yollarla önleyebilir:
• Kanser hücrelerinin bölünmeyi durdurmasına neden olur
• Kanser hücrelerinin ürettiği tümör destekleyici proteinlerin azaltılması
• Programlanmış hücre ölüm yollarını aktive ederek kanser hücrelerinin öldürülmesi
• Bağışıklık sisteminin aktive edilmesi
• Tümörün kan akışını kısıtlamak, esas olarak açlıktan ölür
Ayrıca neem, virüsün beyaz kan hücrelerine bulaşmasını önleyerek ve çoğaltma yeteneğine müdahale ederek HIV’in kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.