Sivilce ve akneler kadar can sıkıcıdır, geride bıraktıkları sivilce izleri. Peki, akne izleri oluşmaması için ne yapmak gerekir ve sivilce izleri için evde ne yapılabilir? Sivilce izleri için doğal çözümler, anneyasam’nde.
Sivilce ve akneler tek başlarına yeteri kadar can sıkıcı değillermiş gibi bir de geride uzuuun süreler geçmeyebilen daha da can sıkıcı sivilce izleri bırakabiliyorlar. Aslında kabul edelim ki bu izlerin oluşmasında çoğu zaman katkı sağlıyoruz! Özellikle ciddi iltihaplanmaların olduğu (ki bu iltihaplı akneler en çok can acıtan ve süreci en uzun sürenlerdir) durumlarda iltihap bir şekilde dışarı aktıktan sonra sivilce izinin oluşma riski çok daha fazla oluyor.
Akne izleri olarak bilinen cildin bu koyulaşması hali iyileşme sürecinin bir sonucu olarak iltihap sonrası hiperpigmentasyondan (veya renk atmasından) kaynaklanır. Oldukça normaller aslında ama maalesef hoş değiller.
Tipik akne izleri, aknenin kabuğunun kopmasının ardından (cilt üzerinde iyileşme sürecinde kollajen lifleri ürettiği zaman) ortaya çıkabilir veya cildi çukurlaştırabilir (cilt altındaki iyileşme sürecinde kollajen lifleri ürettiğinde) ve her iki genetik etkiden dolayı da ortaya çıkmış olabilir.
Tüm bu durumları önleme (koparmama, ellememe) ilk amaç olmakla birlikte, evinizin rahatlığında uygulayabileceğiniz akne izleri için birçok doğal çözüm de bulunmaktadır.
Sivilce izleri için evde çözümler
Aloe Vera :
Cildi iyileştirme söz konusu olunca az sayıda bitki aloe vera’dan daha iyi sonuç verir. Kızarıklığı azaltmaya yardımcı olan zengin antioksidanlar ve koyu lekeleri, izleri soldurmaya yardımcı olan doğal enzimleri sağlar.
Aloe vera jeli ayrıca aktif sivilceyi temizlemeye yardımcı olan ve doğal bir kurutucu işlevi gören, ölü cilt hücrelerini gideren ve aşırı yağı emen yardımcı maddeler içerir.
Bunun için yapmanız gereken; bir aloe vera yaprağının içini kazıyın, yüzünüze uygulayın. 10-20 dakika beklettikten sonra soğuk suyla iyice durulayın.
Zerdeçal :
Bu sarı-altın baharat, uzun zamandır şifa özellikleri nedeniyle mutfakta olduğu gibi tıbbi amaçlı da kullanılıyor.
Zerdeçal, anti-enflamatuar özelliklere sahip, ayrıca sivilceye neden olan bakterileri yok etmeye yardımcı olan antibakteriyel ve çevrede bulunan zararlı serbest radikallerle mücadele eden bir ton antioksidan içerir.
Akne izlerinde kullanmak için, bir çay kaşığı zerdeçal tozunu yoğurt ile karıştırmanız, doğrudan cilde zerdeçal maskesi olarak uygulayıp, kuruyuncaya kadar 15 dakika beklemeniz önerilir. Ardından suyla durulayın.
Diğer yandan zerdeçal kökünün kendisini de püre haline getirebilir ve doğrudan etkilenen bölgelere uygulanabilir. 10 dakika bekledikten sonra dairesel bir hareketle ovalayıp durulayabilirsiniz.
Bal :
Bal sadece doğal bir nemlendirici değil, aynı zamanda antibakteriyel özellikleri nedeniyle yaranın temizlenmesine de yardımcı olmaktadır. Bu antibakteriyel özellikler, akne enfeksiyonlarının ilk etapta ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olur ve aynı zamanda iyileşme izlerine yardımcı olan doku oluşumunu teşvik eder. Ayrıca, baldaki ek besin ve vitaminler cildinizi nemlendirir ve parlatır.
Antioksidanların yanı sıra mineral içeren ham balı, yatmadan bir veya iki saat önce izlerinin üzerine uygulanması önerilmektedir.