Çocuklar özellikle büyüme çağındayken sık sık hasta olurlar. Yaz-kış, küçük-büyük ayrımı yapmadan hepimiz için sorun olabilecek hastalıklardan biri de sinüzittir. Çocuğunuz yılda 6-7 kere gribal bir hastalık geçiriyorsa bunlardan ikisi ya da üçünün tanısı kesinlikle sinüzit olacaktır. Birçok farklı sebepten ötürü yakalanabileceğiniz bu hastalığın çok çeşitli farklı tedavi yöntemleri bulunur.
Bunun yanı sıra çocuklarda sinüzite yol açan en önemli sebeplerden biri ise geniz etinin büyümesidir. Bu noktada bir kısır döngüye girersiniz. Çünkü sık hastalanma ve sinüzit atakları da geniz etinin büyümesine sebep olur. İşte bu noktada biraz kafa karışıklığından kurtulmak için sinüzit hakkında bilinmesi gerekenleri sizinle paylaşacağız.
En basit hâliyle sinüzit: Burun çevresinde bulunan kemikler arasındaki hava boşluğu olarak bilinen sinüslerin iltihaplanması halidir. Burun etrafında toplam sayısı 8 ila 10 arasında değişen, dört tarafı kemiklerle çevrili sinüs adı verilen boşluklar bulunur. Bu boşlukları kaplayan mukoza yapısında iltihaplanma benzeri bir enfeksiyon kapma olduğunda şiddetli ağrılar kendini göstermeye başlar.
Sinüslerde oluşan salgı vücudun bağışıklığı için oldukça önemlidir. Bu sebeple sinüsün burun içerisine açılan kapısı kapanırsa bağışıklık üzerinde etkisi olan salgı dışarı gönderilemez. Sonucunda da virüs ve bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşur ve sinüsler iltihaplanarak sinüziti meydana geliyor.
Çocuklarda da yetişkinlerde olduğu gibi sinüzit çeşitleri 2’ye ayrılır.
Akut sinüzitler 3 aydan daha kısa bir sürede tedavi edilirken bu süre kronik sinüzitte daha uzundur.
Sinüzitin oluşmasında pek çok farklı sebep bulunur. Bunlardan bir kısmı kişinin fizyolojisiyle ilgili bir kısmı ise çevresel faktörlerle ilgilidir. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir:
Çocuklarda sinüzit en çok sigara içilen ortamda bulunma ve geniz eti probleminden dolayı ortaya çıkıyor. Burnun havalanması bozulduğu için virüs ve bakteriler içeride kolayca yerleşip geniz ve bademciklerin iltihaplanmasına sebep oluyor. Bu da çocukların sık sık sinüzit atakları geçirmesi ile sonuçlanıyor.
Küçük çocuklarda şikâyetlerin belirsiz olmasının yanı sıra bu yaşlarda yaşadıkları şikâyetleri anlatmaları da zor olabilir. Bu sebeple çocuğunuzu takip ederek ve ona anlatabileceği şekilde sorular sorarak size nasıl bir problemi olduğunu anlatmasını sağlayabilirsiniz. Yaşı büyüdükçe yetişkinlerde olduğu gibi sinüslerin bulunduğu bölgeyi göstererek hastalığını tarif etmeye başlayacaktır. Çocuklarda en çok karşılaşılan sinüzit belirtileri ise şunlardır: