Gebelikte Mide Bulantısını Önleme Yolları

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Gebelik başlangıcından sonuna kadar gebelikte mide bulantısı oldukça can sıkıcı bir hal alabilmektedir. Gebelikte mide bulantısını önlemenin ise birçok yolu bulunmaktadır. Gebelikte mide bulantısını engellemek üzere yapabileceklerinizi sizler için hazırladığımız konumuzda sunmaktayız. Sizde hamilelik döneminde mide bulantısı yaşıyorsanız mutlaka makalemizi sonuna kadar okumalısınız. Bebeğinizin, kelebeğin kanat çırpışına benzeyen o ilk hareketlerini hissetmeniz unutulmaz bir andır. Bu hareketleri farketmeniz 25. haftayı bulabilir. 25. haftaya gelip size kendisini hissettirene kadar büyüyecek ve güçlenecektir.

Bebeğiniz, onu hissedebileceğiniz kadar büyümeden önce vücudunuzda birtakım değişim sinyalleri ortaya çıkar. Bu sinyallerden bazıları ise yorucu olabilir. Sabah bulantıları olarak da adlandırılan hamilelikte mide bulantıları bunlardan birisidir. Her anne adayında görülmemekle birlikte büyük bir oranda karşılaşılan hamilelikte bulantının nedenlerine ve bulantıyla başa çıkma yöntemlerine göz atalım.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte bulantı, 4 ila 8. haftası arasında başlar ve 12 ila 14. haftalar arasında azalmaya başlar. Ancak bu takvim her anne adayında farklı seyredebilir, yani hamilelikte mide bulantısı daha erken başlayabilir veya daha uzun sürebilir. Sadece birkaç hafta sürebildiği gibi birkaç ay boyunca da zaman zaman ortaya çıkabilir. Ayrıca sabah bulantısı olarak adlandırılsa da günün diğer saatlerinde de yaygın olarak yaşanabilir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Gebelikte bulantının sebepleri kesin olarak bilinmemekle birlikte şu faktörlere bağlı olabileceği düşünülür:

  • Beta HcG ve progesteron hormonlarındaki artış,
  • Anne adayının kan basıncında meydana gelen dalgalanmalar,
  • Anne adayının yaşadığı stres,
  • Hamileliğin tetiklediği diğer fizyolojik değişimler.

Bulantı ve Kusma, Bebeğinizi Etkiler mi?

Bazı kadınlar, kusmanın, bebeklerini olumsuz etkileyeceğinden endişe duyabilmektedir. Kusmak, karın kaslarınızı gerebilir ve bölgesel ağrı veya acıya neden olabilir. Ancak bu kusma süreci bebeğe zarar vermez. Bebeğiniz, amniyotik sıvı kesesiyle korunmaktadır.
Mide Bulantısı ile Başa Çıkmanın Yolları

Şu ipuçlarını uygulamaya dikkat etmeniz, mide bulantınızın hafiflemesine yardımcı olabilir:

Yemekten yarım saat önce veya sonra su için. Yemekle birlikte sıvı tüketmekten kaçının. Kusmaya bağlı olarak susuz kalmamak için gün boyu az miktarda ama sık sık su için. Baharatlı ve kızarmış yiyecekler yemeyin. Yemekten sonra 1 saat süreyle uzanmayın. Sık sık küçük öğünler yiyin. Yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalayın ve ağzınızı çalkalayın. Yemek kokusu midenizin bulanmasına sebep oluyorsa yemekleri sıcak değil de soğuğa yakın yemeye çalışın. Sindirimi daha uzun süreceği için yağlı yiyecekler yememeye özen gösterin.

Midenizin bulandığını hissettiğiniz anda limon gibi ferah ve doğal bir şey koklayın. Gıda dışında bulantınızı tetikleyebilecek unsurları kendinizde gözlemleyin. Sıcak veya havasız bir oda, ağır parfüm kokusu, araba yolculuğu ve hatta yanıp sönen ışıklar gibi belirli görsel uyarıcılar da bu faktörlerden olabilir. Mümkün olduğu kadar çok uyuyun ve dinlenin, Yataktan ani bir şekilde kalkmayın ve başucunuzda mide bulantısını bastıracak tuzlu bir yiyecek bulundurun.

Doğru Diyet Listeleri
Güzellik Maskesi
Dekorasyon Modelleri
Bayan Saat Modelleri