Hamilelik döneminde en çok korkulan durumlardan biri erken doğum korkusudur. Erken doğumu önceden fark etmek hayat kurtaracağı gibi bebeğinizin sağlığı açısından da kritik olabilmektedir. Gerek bebeğiniz gerekse anne adayının sağlığı için erken doğum olacağı gösteren durumları sizler için uzman yorumlar tarafından araştırarak erken doğum yapıp yapamayacağınız şekilde bu durumları bilmek gerekmektedir. Erken doğum olacağı gösteren durumlar tüm ayrıntılarıyla makalemizde.
Heyecanla beklediğiniz bebeğiniz için hazırlıklar yaptığınızı ve gün saydığınızı biliyoruz. Hamilelik döneminde pek çok zorluk yaşadığınızı da… Peki erken doğum ile ilgili ne kadar bilgiye sahipsiniz? Erken doğum, hamileliğin 20. haftası ile 37. haftası arası gerçekleşen doğuma deniyor. Zamanından önce doğan bebeğe ise prematüre bebek adı veriliyor. Erken doğan bebeklerin birçoğu henüz gelişimlerini tamamlayamadıkları için bazı sorunlarla dünyaya gelebiliyor. Ülkemizde ise hamilelerin yaklaşık %8’i erken doğum yapıyor ve bu durum, hem anne hem de bebek için zor bir dönemin habercisi olabiliyor.
Erken doğum belirtileri nelerdir?
Erken doğum belirtilerinin başında düzenli bir şekilde hissedilen uterus kasılmaları geliyor. İlk başta ağrı hissedilmeyen bu kasılmalar, eğer saatte dört ya da daha fazla kez hissedilmeye başlanır ise hemen doktorunuza başvurmanız gerekir. Uterus kasılmalarını anlamak için ise avuç içinizi karnınızın üstüne hafifçe dokundurun. Avcunuzun altında bir toplanma hissi oluşursa, kasılmanız olduğu anlamına gelir.
Erken doğum durumunun diğer belirtileri arasında kasıklarda oluşan baskı hissi, adet sancısına benzeyen kramp tarzı ağrılar, ciddi bel ağrıları, vajinal akıntıda değişiklik veya artış, ishal ve bağırsakta meydana gelen kramplar bulunuyor. Bu gibi durumlarda yine kasılmaları eliniz ile kontrol edebilirsiniz. Eğer buna benzer bir takım kasılmaları düzenli ve rahatsız edici bir şekilde yaşıyorsanız, erken doğum riski taşıyorsunuz demektir. Yaşadığınız herhangi farklı bir durumu öncelikli olarak doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin.
Erken doğum nedenleri
Erken doğumun birçok nedeni olduğu uzmanlar tarafından biliniyor ancak buna rağmen erken doğumların yarıya yakınında herhangi bir neden bulunamıyor. Bilinen erken doğum sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz. Erken doğumların bilinen en önemli sebebi, annede bulunan enfeksiyonel durumlardır. İdrar yolu enfeksiyonu olan anne adaylarında erken doğum riskinin 5 kat daha fazla olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, rutin olarak yaptırdığınız hamilelik kontrollerinde, idrar testinizi yaptırmayı ve olası bir durumda enfeksiyon tedavisine başlamayı ihmal etmeyin. Vajinal enfeksiyonlar da idrar yolu enfeksiyonu gibi erken doğuma sebep olabilecek etkenler arasında yer alıyor.
Birden fazla bebek beklenen hamilelikler de erken doğuma sebep olabiliyor. Anne karnındaki bebeğin sıvısının fazla olması ise diğer bir etken… Bu iki durum uterusun fazla gerilmesine ve doğum için normal olan zamandan önce kasılmasına sebep oluyor. Bir diğer etken, plasenta sorunları… Plasentanın doğum kanalını kapatması ve plasentanın erken ayrılması gibi durumlarda da erken doğum görülebiliyor.
Anne adayının yetersiz besleniyor olması, anemi, hipertansiyon, astım, hipertiroid, kalp hastalıkları, diyabet ve böbrek hastalıkları gibi kronik hastalıklarının bulunması, ilaç bağımlısı olması, fiziksel travma geçirmesi ve sigara kullanması gibi etkenler de erken doğumun gerçekleşmesine sebep olabiliyor. Daha önce erken doğum yapan anne adaylarının bir sonraki hamileliklerinde erken doğum riskiyle karşılaşmaları, daha önce hiç erken doğum yapmamış birine göre daha fazla olduğu biliniyor. Son olarak erken yaşta gerçekleşen hamileliklerde ve 35 yaşın üstünde doğum yapan kişilerde erken doğum riskinin yüksek olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.