Türkiye’de en sık tartışılan konulardan birisi eğitimdir. Türkiye’de eğitim konusunda tartışılan birçok farklı nokta olması Türkiye’nin eğitimde başarısız olduğunu işaret etmektedir. Öğretmen atamaları, üniversite sınavları, ders geçme prosedürleri ve diğer birçok nokta sürekli olarak tartışılmaktadır.
Tartışılan bütün konulardan daha önemli olan nokta elbette Türkiye’de eğitimin başarısız olmasının nedenlerini araştırmaktadır. Türkiye eğitimde neden başarısız diye bir soruya verilecek cevaplar elbette birden fazla olacaktır. Bu sorun aslına bakılırsa 4 farklı noktadan kaynaklanmaktadır. Sözlük sitesine bakacak olursak Öğretmenden, öğrenciden, veliden ya da hükümetten kaynaklı olan sebepler nedeniyle, Türkiye’de eğitim başarısız olmaktadır. Öncelikle hükümetin eğitim kurumlarını yeterince denetlememesi, bu başarısızlığın nedenlerindendir. Görevi suistimal eden ve sahte diplomalarla görev yapan birçok eğitimcinin varlığının ortaya çıkarılması, bu denetlemenin yetersiz olduğuna işarettir.
Öğretmen donanımı da eğitimin başarısını belirleyen en önemli etkendir. Öğrenciye gerekli bilgileri aktarma konusunda yetersiz kalan öğretmenler, başarı oranını da düşürmektedir. Bu konuda alınacak önlemler elbette yine hükümetin elindedir. Öğrenci potansiyeli de bu başarı üzerinde çok etkilidir. Türkiye’de öğrencilerin öğrenmeye istekli olmaması ve yeni bilgilere kapalı olması da bu başarısızlığın nedenlerindendir. Veliler de öğrenciler üzerinde gerekli otoriteyi kurup, öğrencilere etkili bir kişilik kazandırmadığı zaman, bu sorun daha da artmaktadır. Eğitimin ailede başladığı ile alakalı bir klişe elbette hepimiz duymuşuzdur. Ancak bu durum eğitim konusunda çok önemli ve doğru bir noktadır. Öğrenciler gerekli ön bilgileri her zaman ailede öğrenir ve eğitim kurumlarına bu şekilde başlarlar.