Jackfruit (Jak) Meyvesi Nedir, Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Jakfruit veya diğer adıyla Jak meyvesi ( Artocarpus heterophyllus) dünyada bilinen en büyük yenilebilir meyveyi üreten bir ağacın meyvesidir. Bitkinin tüm kısımları (tohum, yaprak, posa, kök kabuğu ve sapları) antioksidan, anti-diyabetik ve bağışıklık arttırıcı özellikleri için kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Fakat klinik araştırmalar daha çok azdır. Bu yazıda jak meyvesinin nasıl bir meyve olduğu ve sağlık açısından faydalarının neler olduğuna dair bilgiler bulunmaktadır.

Jackfruit Nedir?

Jackfruit, aynı zamanda jack ağacı, fenne veya bazen sadece jack olarak da bilinir, ekmek meyvesine benzemektedir ve Hindistan’dan gelmektedir. Güneydoğu Asya, Afrika ve Brezilya dahil dünya çapında tropikal ve subtropikal bölgelerde bulunan dut veya incir ailesinin bir parçasıdır. Bu meyvenin, her ikisi de gıda olarak kullanılan etli soğanları ve nişastalı tohumları bulunmaktadır. Bu ağaç, diğer meyve ağacı türlerinden en yüksek verimi ve bilinen en büyük yenilebilir meyveyi (ortalama ağırlık 10 kg) üretmektedir, çünkü meyvenin ortalama ağırlığı 10 kg civarındadır.

Jackfruit, fenoller ve flavonoidler gibi bitkisel besinler açısından zengindir ve potansiyel antioksidan, antienflamatuar, antibakteriyel, antikanser ve antidiyabetik özellikleri nedeniyle araştırılmıştır.

Bileşenleri

Jackfruit birçok değerli mikro besin içermektedir ve bu mikro besinler şu şekildedir:
• Potasyum
• Magnezyum
• C vitamini
• A Vitamini
• B3 Vitamini
• Çinko

Ham meyvenin etli kısmı iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. 100 g’lık bir kısım 94 kalori, 23 g karbonhidrat ve 1.5 g lif içermektedir. Bu lif içeriğinin, şeker ve diğer tropik meyvelerle karşılaştırıldığında jackfruitlerin nispeten düşük kan şekeri yanıtına katkıda bulunduğuna inanılmaktadır. 100 gr nefesi eti eti, enerji üretiminde, sinir fonksiyonunda ve hormon üretiminde önemli bir vitamin olan önerilen günlük niasin (B3 vitamini) miktarının% 25’ini sağlayabilir. Jak meyvesinin tohumu kaynatılıp kavrulur ve kestane gibi şurup içinde saklanabilir veya öğütülerek buğday unu ile karıştırılabilir. Kağıt hamuru ve tohum sık sık Sri Lanka’da sık sık yenen bir öğün içine öğütülür.

Sağlık Faydaları

Kan Şekeri Kontrolünü Geliştirir

Yapılan pilot bir çalışmada, çay olarak alınan jackfruit yaprağı ekstraktları (20 g/kg vücut ağırlığı) normal ve diyabetik hastalarda kan şekeri toleransını arttırmıştır. Sağlıklı ve diyabetik sıçanların nefesi yaprağı veya kök kabuğu özleri ile tedavisi, açlık kan şekeri seviyelerini düşürmüş , şekere karşı toleransı ve kan insülini seviyelerini artırmıştır. Bu antidiyabetik aktivite, nefesi özütlerindeki yüksek flavonoid içeriğinden kaynaklanmıştır. Kuersetin gibi bitki flavonoidleri hem jackfruit yaprağı hem de tohumda büyük miktarlarda bulunur ve meyvenin antidiyabetik aktivitesinden muhtemelen sorumludur.

Bağışıklık Sistemini Artırır

Jackfruit’teki fenoller, flavonoidler ve lektinler, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kanser hücrelerini baskılamak için en umut verici bileşiklerdir. Bu fitokimyasallar meyvenin, kabuğu, tohumları ve sapında bulunmaktadır. Jackfruit tohum lektinleri, sıçanların kemik iliğinde beyaz kan hücrelerini (mast hücreleri) arttırdı ve bu ekstraktın bağışıklık yanıtını uyarmada rol oynadığını düşündürmektedir.
Beyaz kan hücresi üretimini (mast hücreleri ve nötrofiller) uyararak ve laboratuvarda ve sıçanlarda enflamatuar sitokinleri (IL-17) artırarak sokulan patojenlere karşı bir bağışıklık yanıtı aktive etmiştir. Jackfruit tohumlarından ekstrakte edilen bir lektin olan Jacalin, kolon kanserinin erken evreleri olan farelerde prekanseröz lezyonları azaltmıştır. Jack ağacı veya meyvenin farklı kısımlarından fenol bakımından zengin özütler, test tüplerinde farklı kanser hücresi türlerini bastırdı, ancak bu, canlı organizmalardaki gerçek anti kanser etkileri hakkında hiçbir bilgi vermemektedir. Fakat gelecek vaat eden klinik araştırmaya rağmen, klinik kanıt eksikliğinden dolayı herhangi bir sonuç çıkarılmamaktadır.

Patojenlerle Mücadele

Bakteriler

Kök kabuğundan, pulpadan, yapraklardan ve nefesi saplarından elde edilen özler, çok sayıda gram-pozitif ve gram-negatif bakteriye karşı geniş spektrumlu antibakteriyel aktiviteye sahiptir. Bunlar diş çürümesine neden olan suşları (Streptococcus mutans, Porphyromonas gingivalis ) ve strep boğazını (Streptococcus pyogenes) ve ayrıca gıda kaynaklı patojenleri (Listeria ve Salmonella türleri, Escherichia coli) içermektedir.

Jackfruit ağacından (artocarpin) flavonoidler, laboratuvarda metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) ve Escherichia coli bakterilerinin büyümesini yavaşlatmıştır. Ayrıca, bakterilerin membran geçirgenliğini değiştirerek çeşitli sentetik antibiyotiklerin (tetrasiklin, ampisilin ve norfloksasin) antimikrobiyal aktivitelerini de arttırmıştır. Laboratuvarda, jak meyvesi lateksinden elde edilen ekstraktlar, antibiyotik direnci ile ilişkili bir bakteri olan Pseudomonas aeruginosa’nın büyümesini yavaşlatmıştır.

Doğru Diyet Listeleri
Güzellik Maskesi
Dekorasyon Modelleri
Bayan Saat Modelleri