Hiç beklemediğiniz bir anda ağızdan ve burundan kan geliyorsa dikkatli olmalısınız. Durum acil ve önlenmesi güç bir sağlık sorunu olabilir. Bu yüzden ağızdan ve burundan yada her ikisinden aynı anda gelen kan sonrasıdna dikkatli davranılmalı ve ihmal edilmemelidir. Ağızdan ve burundan kan geldiğinde ilk olarak ne yapılması gerekiyor? Ağızdan kan gelmesi neden olur? Burundan kan neden gelir gibi soruların cevaplarını sizler için açıklamaya çalışacağız.
Ağızdan Burundan Kan Gelmesi Neden Olur?
Ağızdan ve burundan kan gelmesinin çeşitli nedenleri olabilir. Ancak, miğde kanaması, iç organların herhangi birinde kanama yani kısacası iç kanama varsa bu tehlikelidir. Böyle bir durum hemen acile gitmeniz gerekiyor. Ağızdan ve burundan gelen kan dolu dolu geliyor ve bitmek bilmiyorsa sakın beklemeyin ve hemen acil yolunu tutun. Böyle bir durumda iç kanama, beyin kanaması, miğde kanaması vb. durumlar yaşanıyor olabilir. Buda hayati tehlike anlamına gelmektedir.
Sadece ağızdan gelen kan bağdemcik iltihabı sonrasında aşırı şişen bademcikler kanama yapabilir. Ancak, bu kanamanın oranı genellikle azdır. Diş ve diş eti kanaması yada ağızda oluşan herhangi bir görülmeyen yarada kanamaya sebep vermiş olabilir. Burundan gelen kan 10 dakika içerisinde durmuyorsa önemli olabilir. Ancak, 10 dakikaya kadar duran kanamalar genellikle burun eti kanaması yada periyodik olarak yaşanabilen kanamalardır. Burun kanamasında kesinlikle baş yukarı kaldırılmamalı ve kanın akıtılması engellenmemelidir.
Burun ve ağızdan kan geldiğinde ilk olarak acile gitmelisiniz. Acilde ilk olarak miğdenize gönderilecek bir hortumla birlikte su gönderip alınır. Bunun sonucunda miğdenizden kan gelip gelmeyeceği anlaşılır. Eğer miğdenizde kan yoksa bu miğde kanaması değildir. Bu durumda ciğerlerinizden şüphelenilir. Ciğerden çekilecek film sonrasında herhangi bir sorun varsa, kanser yada vitaminsizlik vb. gibi durumlarda tedaviye başlanır. Eğer yoksa genellikle Bronşektazi teşhisi konulur. Bronşektazi hakkında internet üzerinde birçok geniş bilgiyi bulabilirsiniz. Sosyal hayatı olumsuz etkileyebilen bronşektazi rahat ve konforlu bir yaşam sürülmesi durumunda ortaya çıkmamakla birlikte tam tersi durumda zaman zaman oluşabilecek kanlı balgam yada ağızdan ve burundan kan gelmesine neden olabilir. Öksürüğede neden olabilen bu hastalığın tedavisi yoktur. Ancak, daha kötüye gitmemesi ve ilerleyen zamanlarda daha çok rahatsızlık vermemesi için antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir.